петък, 26 март 2010 г.

Weight watchers

Какво представлява

От началото на 1960-те години Weight Watchers (означаващо следящи теглото си) е пътеводител за хора, страдащи от проблеми с теглото. Програмата започва когато няколко приятели започват да се събират и да обсъждат най-добрите начини за сваляне на килограми. През годините групата приятели се превръща в милиони мъже и жени по цял свят, които следват основната мантра на Weight Watchers.

Основна мантра? Според тях диетата е само част от дългосрочното поддържане на теглото. Здравото тяло е резултат от здравословния начин на живот - който означава умствено, емоционално и физическо здраве.

Weight Watchers не казват на хората какво може и какво не може да ядат. Целта са не ограниченията, а да се помогне на хората да правят здравословен избор на храна и да ги подтикне към повече физическа активност. По този начин, променяйки навиците си, участниците свалят килограми безопасно и ги задържат.

Философията на Weight Watchers включва групови срещи, участниците в които да се мотивират, подкрепят и поощряват взаимно по пътя към успешното променяне на навиците си. За тези, които не могат да намерят подобни групи Weight Watchers са създали групи в сайта на организацията. Включването в него има месечна такса, която е до някъде разумна.

Какво може да ядете

Weight Watchers е гъвкав план, чийто разновидности дават възможност човек да намери най-подходящия за него начин да променя хранителните си навици. Оригиналният вариант на програмата е Flex планът. В това разклонение на програмата, участниците имат определен позволен брой точки на ден, а всяка храна има определена стойност в точки. Физическата активност има отрицателни стойности на точките и така с повече упражнеия можете и да хапвате повече, понеже така печелите точки.

Във флекс планът няма забранени храни, но трябва да спазвате броя точки, който ви е позволен. Броят точки можете да определите сами, като отговорите на следните въпроси и сумирате точките.

1. Мъж или жена?
Жена 2т.
Мъж 8т.

2. На колко сте години
17-26 4т.
27-37 3т.
38-47 2т.
48-58 1т.
над 58 0т.

3. Колко е теглото ви?
Добавете първите две цифри от теглото ви в паундове (1 kg = 2.20 паунда).
Например ако тежите 55 кг., това са 121 паунда. Добавяте 12. Ако теглото ви е под 100 паунда, добавяте само първата цифра, т. е. за 98 добавяте само 9.

4. Колко сте високи?
Под 155 см 0т.
От 155 до 178 см 1т.
над 178 см. 2т.

5. Как прекарвате предимно дните си от седмицата?
Седейки (професии като рецепционист, шофьор, служител в офис) 0т.
От време на време седейки, но повече прави (продавачи, домакини, готвачи, учители) 2т.
Ходейки през повечето време (сервитьори, пощальони, куриери) 4т.
Извършвайки тежък физически труд през повечето време (медицински сестри, градинари, строители) 6т.


Физическата активност се разделя на три нива - ниско, средно и високо. Те се определят на база процент от максималния пулс. Максималният пулс се определя по следната формула:
Максимален пулс= 220 - възрастта ви.

Леката физическа активност е 40-54% от МП
Средната физическа активност е 55-69% от МП
Високата физическа активност е равна или повече от 70% от МП

Печеленето на точки с упражнения става на база на това колко тежите, колко време и с каква активност тренирате.

Планът Core

Този план е разработен като отговор на популярността на диетите Аткинс и Южен бряг. Участниците контролират калориите като се хранят с храни от списък, но без са следят или броят.
Списъкът включва храни от всички групи - плодове, зеленчуци, зърнени и фибри, месо, риба, птиче месо, яйца и млечни продукти. Храните в този списък да бедни на мазнини и калории. Позволено е поглезване с неща извън списъка от време на време.

Weight Watchers осъзнават и промотират необходимостта човек да се научи да контролира храненето си. Позволения брой точки за седмицата помагат на следващите диетата да го направят, като се научат да си угаждат с любими храни, без да жертват успеха от свалените килограми. Въпросът е в баланса и това е, което програмата се опитва да промотира.

Според философията на диетата хранителния режим не е единствения елемент. Тя отдава дължимото на упражненията. Когато участниците се справят с установяването на хранителния си режим се предоставя и план за упражнения. Фокусът при него пада върху прекарване на по-малко време в седящо положение и увеличаване на активността в ежедневието като изкачване на стълби, ходене пеша и т. н.

'Никой не трябва да се опитва сам' е също важна част от програмата Weight Watchers. Те насърчават включването в група или просто споделянето с някой, така че да можете да си помогнете взаимно.

Какво казват експертите?
Учените смятат, че въпреки промените в диетата през годините, тя е издържала изпитанието. Според тях тя предоставя нужните хранителни вещества, въпреки ограничения прием на калории. Одобрено е и наблягането на тренировките като начин за понижаване на теглото и подобряване на здравословното състояние. Относно груповия метод на насърчаване има различни мнения, но не се смята той да вреди по някакъв начин.

Диетата получава респекта на хората, занимаващи се с въпросите на здравословното хранене. Тя е балансирана, гъвкава и не ограничава. Дори ефектът да се забележи по-бавно, тази диета е безопасна и в голяма степен хората, подложили се на нея са променили коренно начина си на живот към по-добър и са задържали теглото си.

Няма коментари: